همشهری آنلاین: تخمه آفتابگردان دارای خواص بی‌نظیری می‌باشد؛ اما مصرف مقادیر زیادی از تخمه آفتابگردان ممکن است، مشکلاتی برای سلامتی افراد ایجاد کند.

طرفداران فوتبال در مصرف تخمه آفتابگردان افراط نکنند

اگر شما هم از جمله افرادی هستید که در حین تماشای مسابقات ورزشی عادت به شکستن تخمه دارید و بعد از مسابقه متوجه می‌شوید که مقادیر زیادی از این تخمه را مصرف کرده‌اید. در این مقاله با ما همراه باشید.

تخمه آفتابگردان در حد متعادل مفید است

تخمه‌ آفتابگردان یک تخمه سالم و بسیار لذیذ است؛ که سرشار از چربی‌های مونو اشباع‌نشده، پروتئین، کالری، ویتامین E، سلنیم، B کمپلکس و ... می‌باشد. استفاده از تخمه آفتابگردان در حد متعادل، مفید می‌باشد؛ زیرا از ویتامین‌ها، مواد معدنی و آنتی‌اکسیدان‌های منحصربه‌فردی تشکیل شده است؛ اما مصرف مقادیر زیادی از آن مشکلاتی را برای افراد ایجاد می‌کند.

تخمه آفتابگردان، بسیار چرب است

تخمه آفتابگردان سرشار از چربی می‌باشد که برای جذب ویتامین‌های محلول در چربی لازم است. همچنین به دلیل دارا بودن اسیدهای چرب پلی و منو غیراشباع، سطح کلسترول را در محدوده طبیعی حفظ می‌کند و می‌توان آن را در مجموعه چربی‌های مفید قرار داد؛ اما چربی‌های مفید هم به علت کالری بالایی که دارند، باعث اضافه‌وزن و چاقی می‌شوند. یک واحد از تخمه آفتابگردان (یک‌چهارم - یک‌هشتم فنجان از تخمه آفتابگردان به صورت پوست‌کنده و یک‌دوم - سه‌چهارم فنجان به صورت با پوست) 164 کیلوکالری انرژی دارد. همچنین تخمه‌هایی که در روغن تفت و بوداده باشند، از چربی بیشتری برخوردار هستند.

تخمه‌های پوست‌کنده، افزودنی‌های ناخواسته

اگر شما تخمه آفتابگردان خام و غیر طعم‌دار را مصرف می‌کنید، از هیچ‌چیز مازاد بر تخمه آفتابگردان در رژیم خود نگران نباشید؛ اما اگر تنها از خوردن تخمه‌های طعم‌دار، بو داده و نمک‌زده احساس رضایت می‌کنید؛ بهتر است بدانید به همراه این دانه‌های مفید، مونوسدیم‌گلوتامات و بسیاری دیگر از طعم‌ها و افزودنی‌ها را نیز وارد بدن خود می‌نمایید. بسیاری از افراد نسبت به مونوسدیم‌گلوتامات حساسیت دارند و این ماده با چاقی، سردرد، افسردگی، خستگی، درد قفسه سینه و افزایش ضربان قلب در ارتباط است.

تخمه آفتابگردان بوداده و نمک‌دار، مضر برای فشارخون

دانه‌های آفتابگردان به طور طبیعی سدیم کمی دارند؛ اما در فرآیند بو دادن و نمک زدن دارای مقادیر فراوانی از نمک می‌شوند و در حقیقت یک‌هشتم فنجان از تخمه آفتابگردان بوداده و نمک‌دار، 174 میلی‌گرم سدیم دارد. سدیم زیاد در رژیم غذایی فشارخون را افزایش می‌دهد و ریسک ابتلا به سکته، بیماری‌های قلبی، پوکی‌استخوان، سرطان معده و بیماری‌های کلیوی را افزایش می‌دهد. به این منظور باید از دانه‌های غیر بوداده و غیر نمک‌دار استفاده نمود.

شکستن تخمه آفتابگردان منجر به آسیب دندان‌ها می‌شود

اگر از تخمه آفتابگردان به صورت غیر پوست‌کنده استفاده نمایید، باید پوست آن را از طریق دندان‌ها جدا کنید. اگر دارای دندان‌های ضعیفی هستید یا سابقه اعمال دندان‌پزشکی دارید؛ این عمل به دندان‌ها و دهان شما آسیب می‌رساند. بالاخص زمانی که مقادیر زیادی تخمه آفتابگردان را با دندان‌های‌تان می‌شکنید، در ناحیه دهان زخم ایجاد می‌شود و همچنین این عمل منجر به تخریب مینای دندان می‌گردد.

پوست تخمه آفتابگردان، ایجاد التهاب در گلو

در صورت قورت دادن پوسته تخمه آفتابگردان، ممکن است این پوسته به گلوی شما بچسبد و ایجاد التهاب در ناحیه اپی‌گلوت کند و یا اینکه وارد راه‌های هوایی شود و قطع تنفس را به همراه آورد.

سندرم روده تحریک‌پذیر و تخمه آفتابگردان

مصرف تخمه آفتابگردان پوست‌کنده و با پوست هر دو باعث درد شکم می‌شوند؛ زیرا سرشار از فیبر محلول می‌باشند. همچنین به دلیل دارا بودن مقادیر فراوانی از فیبرهای نامحلول، منجر به اسهال در افراد دارای سندرم روده تحریک‌پذیر می‌شود. مصرف بیش از حد تخمه آفتابگردان با پوست، باعث تجمع این مواد مقاوم به هضم در رکتوم (قسمتی از روده بزرگ) می‌شود و نیاز است تا با عمل جراحی و تحت بی‌هوشی از بدن خارج گردد. همچنین در افراد مبتلا به دیورتیکولیت منع مصرف تخمه آفتابگردان و سایر تخمه‌ها وجود دارد.

ارتباط تخمه آفتابگردان با آلرژی و میگرن

تخمه آفتابگردان در افراد حساس، واکنش‌های آلرژیک یا آنافیلاکسی و نیز پیشرفت آسم مزمن را باعث می‌شود. مصرف مقادیر بالایی تخمه آفتابگردان به دلیل سرشار بودن این تخمه‌ها از نیکل، در افراد حساس به نیکل اگزما ایجاد می‌کند. واکنش آلرژیک نسبت به تخمه آفتابگردان، در صورت مصرف آن به همراه پسته، بادام‌زمینی، گردو، تخم خردل و برخی میوه‌ها گزارش شده است. برخی منابع تخمه آفتابگردان را به علت وجود تیرامین در آن، به عنوان محرک میگرن معرفی می‌کنند.

اگر سنگ کلیه دارید، تخمه آفتابگردان نخورید

برای افرادی که سنگ‌های کلیوی اگزالاتی دارند. رژیم کم اگزالات توصیه می‌شود؛ که کمتر از 50 میلی‌گرم اگزالات در روز داشته باشد. در این رژیم تخمه آفتابگردان هیچ جایگاهی ندارد؛ زیرا نصف فنجان از تخمه آفتابگردان 20 میلی‌گرم اگزالات دارد؛ که مقدار فراوانی از ظرفیت اگزالات، در رژیم این افراد را اشغال خواهد کرد.

تخمه آفتابگردان، احتمال مسمومیت با منگنز

افرادی که مبتلا به بیماری‌های ژنتیکی چون پارکینسون، دیستونیا، هایپرمنگنزیا، پلی‌سیتمی و نیز بیماری کبدی مزمن هستند، باید از مصرف تخمه آفتابگردان اجتناب کنند، زیرا سرشار از منگنز می‌باشد و در صورت مصرف ممکن است دچار مسمومیت با منگنز شوند.

مصرف بیش از حد تخمه آفتابگردان، مسمومیت با سلنیم

سلنیم با رادیکال‌های آزاد در بدن مبارزه می‌کند. در نتیجه از سرطان پیشگیری می‌نماید. یک واحد از تخمه آفتابگردان پوست‌کنده 21 درصد از سلنیم مورد نیاز روزانه را تامین می‌کند. مصرف مقادیر زیادی از تخمه آفتابگردان، ریسک دریافت مقادیر زیادی از سلنیم را افزایش می‌دهد؛ که احتمال ابتلا به دیابت را افزایش می‌دهد و ممکن است سمی باشد.

منبع: تبیان

کد خبر 262960
منبع: همشهری آنلاین

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار تغذیه و آشپزی

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha